Parazita rezisztencia


tabletták aszcarishoz és parazitákhoz

Gazda-parazita kapcsolat A gazda-parazita kapcsolatot csak egy adott gazdanövény és egy adott kórokozó viszonyára lebontva lehet vizsgálni.

Mind a gazdanövénynek, mind a kórokozónak genetikailag egységesnek kell lennie.

Ijesztő gyorsasággal terjed a gyógyszerekre rezisztens malária

Ezért nem elegendő gazdafaj- és parazitafaj-kapcsolatot vizsgálni, mert azok gazda- illetve parazitapopulációk, következésképpen genetikailag nem egységesek. A gazda-parazita kapcsolat parazita rezisztencia viszony, amelyre az egyiket vagy másikat segítő, illetve gátló környezet hat.

Dr. Bereczkei Tamás - Az esztétika gyökerei: Miért tartunk egy arcot szépnek?

E három tényező, vagyis a gazdanövény, a kórokozó és a környezet együttesen a megbetegedés feltétele is. A gazdanövény szerepe a gazda-parazita kapcsolatban A gazdanövény-kórokozó kapcsolat a növény részéről a kórokozót segítő kompatibilis és gátló inkompatibilis lehet. Diszpozíció A diszpozíció a gazdanövény hajlamát, vagyis fogékonyságát jelenti a kórokozóval szemben. A gazda-parazita kapcsolatban tehát a gazdanövény segíti a kórokozó tevékenységét.

User Top Links

A diszpozíció ontogenetikai és szezonális lehet. Az ontogenetikai parazita rezisztencia, vagyis a kor szerinti fogékonyság azt jelenti, hogy a parazita rezisztencia egyes fejlődési szakaszaiban válik fogékonnyá.

hőmérsékleten, amelyen a Trichomonas

A kor szerinti fogékonyság a juvenilitással és a szeneszcenciával jellemezhető. A juvenilitás a növények vagy növényrészek fiatal korát, zsenge állapotát jelenti. A szeneszcencia a növények vagy növényrészek idős állapotára utal. Szeneszcenciahormonokat főleg a nekrotróf kórokozók képeznek.

A fentiekre szolgáljon példaként a sárgarépa alternáriás levélfoltosságát előidéző Alternaria porri f. Eszerint a sárgarépalevelek szeneszcenciája a fenti gombafajjal szembeni fogékonyságot eredményezi.

parazita rezisztencia

A kor szerinti fogékonyság másik példája a Rhizoctonia solani gombafaj, amely a sárgarépa-csíranövények pusztulását okozza, ugyanakkor a kifejlett sárgarépa karógyökerén — bár képletei kifejlődnek — semmiféle károsodást nem okoz. A szezonális diszpozíció, vagyis az időszakhoz kötött fogékonyság tulajdonképpen környezettől függő fogékonyságot parazita rezisztencia.

A környezeti tényezők tápanyag, hőmérséklet, fény stb. A növény fogékonysága azonban különbözőképpen érvényesül a biotróf és parazita rezisztencia nekrotróf kórokozókkal szemben. Míg pl.

parazita rezisztencia amikor a parazita lárvák kifejlődnek a testben

Alternaria fajok esetében csökkenti a fogékonyságot. Rezisztencia A rezisztencia a gazdanövény ellenállóságát jelenti a kórokozóval szemben. A gazda-parazita kapcsolatban tehát a gazdanövény gátolja a kórokozó tevékenységét.

A rezisztencia lehet öröklődő, nem öröklődő.

Újabb rezisztens paraziták kirajzásától tartanak

Nem öröklődő rezisztenciának a környezettől függő rezisztenciát nevezzük l. Eszerint számos fito- és agrotechnikai eljárással növelhetjük a növény ellenálló képességét. Az öröklődő rezisztencia háromféle lehet, parazita rezisztencia preformált, aktív és indukált.

E rezisztencia morfológiai és kémiai lehet. A morfológiai preformált rezisztencia azt jelenti, hogy a gazdanövény morfológiai felépítése viaszréteg, kutikula és epidermiszvastagság, a sztóma szerkezete stb.

A kémiai preformált rezisztencia azt jelenti, hogy a növényben levő kémiai anyagok parazita rezisztencia a kórokozó behatolását és megtelepedését.

Tartalomjegyzék

Ugyanakkor viszont az Aspergillus niger gombafaj konídiumainak csírázását elősegítik! A tulipánhagymákban a Fusarium oxysporum f. A hagyma tulipalintartalma viszont a Botrytis tulipae kórokozót nem befolyásolja. A gazdanövény a kórokozó fertőzésének hatására kórokozótoxikus anyagokat, továbbá a növény szövetelhalását okozó kémiai anyagokat termel. Az aktív rezisztencia jellegzetes formái a hiperszenzitív reakció, valamint a hisztogén demarkáció.

Már egy generáción belül katasztrofális következményei lehetnek az antibiotikum-rezisztenciának

A hiperszenzitív reakció esetén a gazdanövény a behatolt kórokozóra túlzott érzékenységgel válaszol, gyors szövetelhalás, azaz nekrózis következik be.

Parazita rezisztencia demarkáció esetén a gazdanövény a behatolt kórokozót a megbetegített növényi szövetekkel együtt az egészségesektől elhatárolja. A kórokozó szerepe a gazda-parazita kapcsolatban A parazita rezisztencia kapcsolat jellemzői a kórokozó oldaláról az agresszivitás, a patogenitás és a virulencia.

Agresszivitás Az agresszivitás, vagyis a támadóképesség a mikroszervezet olyan tulajdonsága, amely képessé teszi arra, hogy a gazdanövény ellenállását legyőzze, abban megtelepedjen és a kóros lebontási folyamatot elindítsa. A mikroszervezet tehát a gazdanövény parazitája lesz.

Patogenitás A patogenitás, vagyis megbetegítőképesség a mikroszervezet olyan tulajdonsága, amely képessé teszi arra, hogy a gazdanövényen tünetet idézzen elő, tehát betegséget okozzon. A betegség előidézésére képes mikroszervezetet patogén szervezetnek, más szóval kórokozónak nevezzük.

Paraziták a szervezetünkben: mikor gyanakodjunk?

A megbetegítőképességgel nem rendelkező mikroszervezetet apatogénnek nevezzük. Virulencia A virulencia a patogenitás mértékét fejezi ki egy adott kórokozó és gazdanövény viszonylatában. A virulencia jellemzői a betegség lefolyásának gyorsasága, a szaporítóképletek megjelenésének ideje és mennyisége. A környezet szerepe a gazda-parazita kapcsolatban A gazda-parazita kapcsolatra a környezet is hatással van.

Újabb rezisztens paraziták kirajzásától tartanak

Kedvező körülmények között a növény ellenálló képessége nő, kedvezőtlen környezetben fogékonyabb lesz a betegségek iránt. A kórokozó számára kedvező környezet lehetővé teszi, hogy agresszivitása, patogenitása és virulenciája kibontakozzon. A kedvezőtlen körülményeket a kórokozó jól viseli, és inaktív állapotban marad mindaddig, amíg a környezet számára újra kedvezővé válik.