Parazita marker, Mi a teendő kullancscsípéskor?


parazita marker rosszul érezheti magát a parazitáktól

A beteg mikrobióta egyesített elmélete A szakértők adatai szerint a világ lakosságának csaknem egynegyede fertőződött valamilyen bélparazitával. A tényleges gyakorisági adatokat az emberek genetikai sokfélesége nagyobb mértékben befolyásolja, mint az éghajlat, az étrend, a parazita marker vagy a vírusok.

Az iparilag parazita marker országokban - elsősorban a higiénés viszonyok javulásának köszönhetően - összességében viszonylag ritka a gyomor-bélrendszeri paraziták előfordulása.

férgek vannak-e a hegben

A tradicionálisabb életmódot követő vidéki populációkban ugyanakkor a bélrendszeri paraziták a mindennapi élet velejáróinak tekinthetők, és a fejletlenebb országokban is meglehetősen gyakori a galandféreggel vagy szalagféreggel történő fertőződés.

A Genom Biology  című lapban most nyilvánosságra hozott vizsgálatukban a Pennsylvania Egyetem kutatói a mikrobiom és a parazitafertőzések közötti összefüggéseket elemezték a közép-afrikai régióban fekvő Kamerunban.

A parazitafertőzések és a mikrobiom összefüggése

Azt találták, hogy a paraziták bélrendszeri jelenléte szoros korrelációban áll a bél mikrobiomjának összetételével.

A mikrobiomot alkotó bélbaktériumok alapvető szerepet játszanak a férgek az emberi test megjelenésének tünetei működésében, például védenek a patogénekkel szemben, lebontják az tápanyagokat és vitaminokat állítanak elő.

parazita marker paraziták emberek tünetei

A most közzétett vizsgálatba résztvevőt vontak be Kamerunból a hasznos baktériumok és a parazitafertőzések közötti összefüggések feltárására. A résztvevők kilenc különböző faluból származtak, melyek a parazita marker életstílust tekintve eltértek egymástól.

Gyulladásos bélbetegségek és laboratóriumi vizsgálatok

A Mboro Fulani nevű falu lakói például állattartással foglalkoznak, ezért étrendjük húsban és tejtermékekben gazdag, míg Baka vagy Bagyeli esőerdőben élő lakói inkább parazita marker életmódot folytatnak. A kutatók hat hónapon keresztül gyűjtöttek széklet- és vérmintákat a résztvevőktől a bélbaktériumok összetételének elemzéséhez.

Tesztet végeztek a HIV és malária fertőzöttség, valamint a véren és a bélrendszeren keresztül fertőzni képes egyéb paraziták kimutatására. Összehasonlításként feltérképezték egy kisebb létszámú kohorsz mikrobiomját az Egyesült Államokból is.

típusú laposférges paraziták helmint, hogyan lehet megszabadulni

Később minden olyan személy számára kezelést biztosítottak, akinél parazitafertőzés igazolódott. A multiplex parazitafertőzések valószínűsége a halászó-gyűjtögető életmódot folytató közösségekben bizonyult a legmagasabbnak.

parazita marker

Leggyakrabban fertőzött talajjal terjedő paraziták jelenlétét tudták kimutatni, melyeket összességében ANTS rövidítéssel jelölnek Parazita marker lumbricoides, Necator americanus, Trichuris parazita marker Strongyloides stercoralis.

A mikrobiom összetétele alapján az is megmondható volt, hogy az adott személy Kamerunból vagy az Egyesült Államokból származik-e, valamint következtetni lehetett az adott személy életmódjára vonatkozóan is.

A parazitainfekciók különösen a Bacteroides csoportba tartozó bélbaktériumok jelenlétével mutattak összefüggést, melyek fontos szerepet parazita marker az emésztésben és az immunműködésekben.

Bár egyelőre még nyitott kérdés, hogy a paraziták megváltoztatják-e a mikrobiomot, vagy a mikrobiom összetétele befolyásolja-e a parazitafertőzés létrejöttének kockázatát, a most feltárt összefüggések további kutatások alapjául szolgálhatnak. Tisztázandó az is, hogy a mikrobiom változik-e az idővel, illetve részletesebb adatok nyerhetők a táplálkozás esetleges befolyásoló hatásáról is. A szerzők olyan, a mikrobiommal összefüggő marker azonosítását remélik, mely hasznos lehet a jelen lévő patogének előrejelzésében, illetve annak felderítésében, hogy milyen kölcsönös kapcsolat áll állhat fenn a mikrobiom és az immunrendszer között.