Szarvasmarhaellenes szerek


Szabadforgalmú gyógyszerek / vény nélkül - Tőgygyulladás elleni szerek

A húsmarhatartással kapcsolatos állategészségügyi kérdések - az évszakok függvényében Oldalszám: Állat-egészségügy télen A húsmarha tenyésztés célja az évenkénti egy, biológiailag érett, egészséges borjú megszületése és felnevelése tehén után szarvasmarhaellenes szerek 85 borjú. A cél elérése érdekében az alábbi alapelvek érvényesülését érdemes szem elõtt tartani: 1 az állatok egyedi megjelölése és nyilvántartása, 2 szaporodásbiológiai, termelési mutatók nyilvántartása, nyomon követése, 3 megfelelõ takarmányozás, 4 tenyésztési program, 5 szaporodásbiológiai management, szarvasmarhaellenes szerek állat-egészségügyi technológia vakcinázási, kezelési programok stb.

A kora tavaszi idõszak a húsmarhák ellésének fõ idõszaka. Az egy szezonban történõ elletésnél szarvasmarhaellenes szerek tehenek nyáron, a legelõn ellenek. Két szezonban történõ elletésnél télen a tehenek zárt helyen vannak fészerben és itt ellenek, nyáron pedig a legelõn.

hogyan lehet megtudni, van-e parazita a testben

A húsmarhatartásban viszonylag ritkább az ellési komplikáció, a magzatburok-visszatartás, vagy az involúciós zavar. A parazitákat int ellést követõ A borjú szopása elõnyösen hat a méhre ritkán elõfordulhat túlzott mértékû visszaalakulás, ami csökkenti a fogamzás esélyeit. Ha a méh visszaalakulása nem fejezõdött be az ellést követõ napon belül, ajánlatos az egyedet kiselejtezni.

A húsmarhatartásban a legnagyobb veszteséget a fiatal borjak szarvasmarhaellenes szerek okozzák.

  • Vakcinák Szarvasmarha
  • Ébredjen éjszaka férgek

A károk nem csupán a magas elhullási arányból, hanem a növekedésben való visszamaradásból, tenyésztésre való alkalmatlanságból is adódnak. Borjúkorban a legtöbb problémát, 10 szarvasmarhaellenes szerek életkor alatt pedig szinte kizárólag az emésztõszervek megbetegedése jelenti. A napos kori borjúhasmenés kialakulásában fertõzõ és nem fertõzõ kórokok vesznek részt. A nem fertõzõ eredetû hasmenés hátterében leggyakrabban a nem megfelelõ higiéniás körülmények, takarmányozási- itatástechnológiai hibák állnak.

A speciális gyógyszerek pár nap múlva képesek kiiktatni a férgeket a szervezetből.

A fertõzõ kórokok között lehetnek vírusok Rota- Corona- Togavírusbaktériumok E. A vírusos eredetû megbetegedések gyakran hajlamosítanak másodlagos baktériumos fertõzõdésre, így a hasmenések hátterében gyakran a vírusok és a baktériumok együttesen találhatók meg. A védekezésben illetve a megelõzésben nagyon fontos a borjú megfelelõ ellenállóképességének kialakítása, szinten tartása.

Ennek elsõ, alapvetõ tényezõje a megfelelõ mennyiségû és összetételû szarvasmarhaellenes szerek kolosztrum megszületés után mielõbbi elfogyasztása. A borjak ugyanis az anyától a magzati élet során nem kapnak passzív védelmet.

Így megszületésük után a kolosztrummal veszik fel azokat az ellenanyagokat, amelyek az anya szervezetében termelõdtek azokkal a kórokozókkal szemben, amelyekkel az anyaállat élete során találkozott kolosztrális immunitás.

  1. A tehenek gondozása A tehenészeti munkafolyamatokhoz tartozik az állatok ápolása, gondozása.
  2. Mely férgek nem találhatók a székletben
  3. Trichomonas méh nőknél
  4. Élősködők elleni szerek
  5. USA ország parazita

Az élet elsõ napjai kb. A borjak E. A kórokozókkal szemben hatékony specifikus védekezési módok is vannak. Tekintve, hogy a borjakat azok a kórokozók veszélyeztetik, amelyek ott élnek az anyaállományban, az anyák vakcinázásával az ellést megelõzõ 6. Az anyában a vakcinázás után keletkezõ védõanyagok ellenanyagok, immunglobulinok ugyanis a föcstejjel kiválasztódnak és a borjú elfogyasztja azokat.

Mivel a vírusokkal Rota- Coronavírus szarvasmarhaellenes szerek fertõzõdés csak késõbb, az Állat-egészségügy tavasszal A tavaszi idõszak egyik fontos teendõje a termékenyítések ill.

Fertőzöttnek kell tekinteni azt az állományt is, amelyet még nem vizsgáltak, illetve nem minősítettek. Tejelő állományban a vérminta tejmintával helyettesíthető. Ezeket az állományból ki kell emelni és elkülönítetten kell tartani, az elkülönítés helyéről csak vágóhídra szállíthatók.

A húsmarhatartásban a természetes pároztatás, a mesterséges termékenyítés, valamint ezek kombinált megoldása egyaránt elterjedt. Természetes termékenyítés esetén a pároztatási idõszakot megelõzõen el kell végezni a bikák spermavizsgálatát. A mesterséges termékenyítés a húsmarhatartásban is elterjedõben van, a teljesítményi mutatók növekedési erély, testösszetétel, takarmányhasznosítás javítása céljából.

Amíg a laboratóriumi vizsgálatok negatív eredménnyel be nem fejeződnek, a forgalmi korlátozás fennmarad, és az állomány minősítése felfüggesztett marad.

Mélyhûtött ondó alkalmazása a leggyakoribb, amelyet felolvasztás után azonnal fel kell használni. A húsmarhatartásban is szükséges a rendszeres szaporodásbiológiai kontroll.

ÉLŐSKÖDŐK ELLENI VÉDELEM

Ez a termékenyítési szezon elõtti, valamint az ellést követõ A hüvelyelváltozások repedés, deformáció, gyulladás, hurut fedeztetési, majd fogamzási akadályt jelentenek. Fertõzõ eredetû hüvelyelváltozás esetén természetes pároztatás során fennáll a fertõzés továbbadásának lehetõsége is.

A húsmarhatartásban a fiziológiás vagy a patológiás anösztrusz az ivarzás elmaradása okozza a legtöbb szaporodásbiológiai problémát. Megelõzésére már az ivarérés kezdetén, az üszõfelnevelés során törekedni kell.

táplálék paraziták kezelésére

Javítani kell a tartási és takarmányozási viszonyokat, ezt követõen vagy ezzel együtt kerülhet sor preventív vagy terápiás hormonkezelésekre. Ennek az idõszaknak a fõ állat-egészségügyi kérdései a legeltetés megkezdésével, a legelõre való kihajtással állnak összefüggésben. Húshasznú tehénállomány csoportosan, legnagyobbrészt legelõn tartása csak idült fertõzõ betegségektõl mentes állománnyal valósítható meg.

Szabadforgalmú gyógyszerek / vény nélkül - Tőgygyulladás elleni szerek - Equus webbolt

Élettani és állategészségügyi szempontból is a legeltetés a legkedvezõbbnek tekinthetõ tartási mód, amely nemcsak az állatok takarmányszükségletét fedezi, hanem ennek szarvasmarhaellenes szerek az állat szervezetét és egészségi állapotát kedvezõen befolyásoló környezeti hatások is érik. A legelõn való tartózkodás során az állatok azonban különbözõ élõsködõkkel parazitákkal is találkoznak. A parazitás betegségek közül a máj, az emésztõcsõ és a légutak parazitózisai a leggyakoribbak.

Jelentõs súlyveszteség, többnyire idült szervi tünetek hívják fel rájuk a figyelmet, különösen akkor, ha az idõjárás is kedvezett a paraziták elszaporodásához nedves, meleg idõ. Emésztõszervi megbetegedést és ezért hasmenést elõidézõ élõsködõk kriptosporidiózis, kokcidiózis általában a gyengébb ellenállóképességû, néhány hetes, hónapos borjakat betegítik meg.

Szarvasmarha

Ugyancsak fiatal, vagy növendék állatban okoz hasmenést és szarvasmarhaellenes szerek az orsóféreg, amelynek szarvasmarhaellenes szerek az fokozza, hogy a borjak már a méhen belüli életben fertõzõdnek anyjuktól. A beteg állatot parazitaellenes szerrel kezelni kell.

Jelentõs veszteséget okozhatnak azok az élõsködõk is, amelyek az állat testének felületén telepednek meg külsõ élõsködõk, pl. Szarvasmarhaellenes szerek parazitózisok kártételének csökkentésében a megelõzés az elsõdleges.

Legelõre hajtás elõtt az állatokat parazitáktól mentesíteni kell. Súlyos fokú fertõzöttség esetén a parazitaellenes szerekkel történõ kezelést ajánlatos kétszer, az õszi esetleg kora téli hónapokban és közvetlenül a legelõre való szarvasmarhaellenes szerek elõtt elvégezni. Egy-egy állomány, vagy legelõ fertõzöttségének mértékét rendszeres laboratóriumi vizsgálatokkal ellenõrizhetjük.

szarvasmarhaellenes szerek

A parazitózisok ellen ma hatékony szerek és különbözõ beadási formák állnak rendelékezésre. Mindig az adott technológia szabja meg a helyi gyógyszeres prevenciót módját. A parazitás betegségek megelõzésének másik tényezõje a legelõ megfelelõ használata, a legeltetés higiéniája.

A legelõ fertõzöttsége arányos az ott tartózkodó fertõzött állatok számával és a fertõzöttség fokával. A meteorológiai tényezõk közül elsõsorban a nedvesség és a hõmérséklet határozza meg a fertõzöttség intenzitását, de befolyásolja a fû magassága is. Súlyos fertõzöttség azokon a területeken alakul ki, amelyet az álatok sûrûn felkeresnek itató- pihentetõ hely.

Kerülni kell a dagonyák kialakulását. Paraziták kerülnek-e a szívbe megfelelõ higiénia körülmények, hiányos vízellátás esetén az összecsorgó húgy- és bélsár levet tartalmazó víz ivása a legfõbb forrása a közvetlen fejlõdésû paraziták okozta betegségek halmozott elõfordulásának, különösen, ha nem szakaszos a legeltetés.

A baktériumok okozta megbetegedések közül a szarvasmarhaellenes szerek üszök, a rosszindulatú vizenyõ, a tetanusz, a lépfene bizonyos területeken gyakran elõfordul, ilyenkor az állatokat szarvasmarhaellenes szerek hajtás elõtt védõoltásban kell szarvasmarhaellenes szerek.

szarvasmarhaellenes szerek

szarvasmarhaellenes szerek A legelõre való kihajtás elõtt héttel ajánlatos elvégezni a csülökápolást, a csülökirha-gyulladás megelõzése érdekében. Az anyagforgalmi betegségek közül a legeltetéssel megkezdésével leggyakrabban a magnézium-hiány miatt fellépõ ún.

A legelõn a tömeges gyógykezelésre külön egység kialakítása szükséges, amelyben ún. Ez lehetõvé teszi az állatok egyedi kezelését pl. Állat-egészségügy nyáron Nyáron a legelõn élõ teheneket és borjakat a legyek nyugtalanítják a legjobban, amelyek különbözõ kórokozókat is terjeszthetnek, pl. A legyekkel szemben légyirtó szereket tartalmazó porzózsákok kihelyezésével védekezhetünk.

Ezeket célszerû az itatóhely környékén úgy elhelyezni, hogy az állatok kénytelenek legyenek áthaladni alattuk.

Szarvasmarha

Hatékonynak ígérkezik a hormontartalmú nyalósó alkalmazása is, amely hatóanyaga a bélsárral ürül, így magakadályozza a legyek kifejlõdését. Gépi permetezés és fürösztés ugyancsak hatásos módszer lehet. Nedves nyarak után, a kora õszi hónapokban jelentkezhet tüdõférgesség és gyomor- és bélférgesség, ami ellen szakaszos legeltetéssel és gyakran idõközi kezelésekkel lehet hatékonyan védekezni.