Oesophagealis diverticulum, Diverticulum oesophagei


  • Féreghajtó hatás mechanizmusa
  • Plósz János, gasztroenterológus A nyelés részben akaratlagos, részben reflexes tevékenység, mely lehetővé teszi a falat gyomorba jutását akkor is, ha a gravitáció ebben nem segít.
  • Férgek a szegycsontban
  • Tanácsos egy jó gyógyszert a férgek számára
  • Paraziták és hogyan lehet eltávolítani őket
  • A féreg kiszabadult a bőrből
  • A gyomortartalom nyelőcsőbe, légutakba, szájüregbe való visszaáramlása váltja ki.

A nyelőcső falának tasakszerű kiboltosulása. Betegség lefolyása: A nyelőcső diverticulumai nyálkahártyával bélelt kiboltosuló vaktasakok.

paraziták asp

Többnyire felnőtteken fordulnak elő. Kialakulásuk mechanizmusa szerint lehetnek pulsiosak és tractiosak. Pulsios diverticulum: a nyelőcsőben kialakuló nagy nyomás a nyálkahártya belső rétegeit a gyengébb izomrétegen keresztül kiboltosítja. Ezek csepp alakúak és juxtasphinctericusan a záróizom közelében helyezkednek el, azaz a felső harmadban hypopharyngealisan garat-nyelőcső átmenet vagy az alsó harmadban epiphrenicusan rekesz fölött.

miért szagol rosszul a szám

Tractios diverticulum: a nyelőcső körüli gyulladásos folyamatot kísérő hegesedés miatti húzás következtében alakul ki. A nyelőcső falának minden rétege részt vesz a kis, széles oesophagealis diverticulum vaktasakok kialakításában.

milyen gyógyszer férgeknek gyermekek számára

Ilyenek a mid-oesophagealis középső harmadi diverticulumok. Általában elmondható, hogy a tünetek a nyelőcső motilitási zavaraihoz illetve a daganatokhoz hasonlóak: a tasakban pangó, emésztetlen táplálék regurgitatiot emésztetlen táplálék visszacsorgása okozhat, mely utóbbi a légcsőbe, tüdőkbe jutva tüdőgyulladáshoz vezethet. A tasakok megnagyobbodhatnak, és a nyelőcsövet kívülről nyomva nyelési nehezítettséget, hányingert, hányást okozhatnak pl.

férgek acetonszagúak a szájból

Szövődményként elsősorban a tasakokban pangó, emésztetlen táplálék okozta gyulladás, nyelőcsőfekély valamint perforatio oesophagealis diverticulum említhető meg, mely utóbbi mediastinitishez gátor gyulladása vezethet. A tracheo-oesophagealis légcső és nyelőcső közötti fistulával sipollyal társult diverticulumok esetén, a légcsőbe csorgó emésztetlen étel okozta légcsőhurut valamint aspiratios pneumonia tüdőgyulladás súlyosbítja a betegséget.

Az egyéb betegségektől való elkülönítésben a kontrasztanyaggal végzett röntgenvizsgálat az elsődleges. Endoscopos tükrözéses vizsgálat a nagyobb tasakok ruptúrája átszakadása és a következményes mediastinitis nagy kockázata miatt nem javasolt. A nyelőcsőben kialakuló pseudodiverticulum nem valódi diverticulum a fentiektől abban különbözik, hogy csak a nyálkahártyát érinti a kiboltosulás, nem pedig az egész falat.

Betegség megnevezésének szinonímái:

Oesophagealis diverticulum pseudodiverticulosis, mely általában oesophagitishez társul, bárhol előfordulhat a nyelőcsőben. Ezen elváltozás a nyelőcső nyálmirigy-kivezetőcsöveinek tágulata, mely Candida albicans fertőzés vagy pepticus oesophagitis következtében alakul ki. A kórkép enyhe dysphagiával nyelési nehezítettséggel jár, endoscopos vizsgálattal a nyelőcső nyálkahártyájának több, mm-es kiboltosulása látható.

oesophagealis diverticulum

Sebészi terápia teljes panaszmentességhez vezet. Megelőzési és más fontos tanácsok: Nagyobb, darados táplálék fogyasztása kerülendő.

  • Gyógynövények gyűjteménye férgek ellen
  • A belgyógyászat alapjai 1. | Digitális Tankönyvtár