Az elégedett olvasó a legjobb reklám Bán Mór A kecskeméti regényíró Hunyadi-sorozata az eladási toplisták élén

Feltöltve: 2011.05.21 18:49 |

- Meglepte az új kötet sikere? Vagy számított rá, hogy a negyedik rész megjelenését ilyen jelentős olvasótábor várja? - kérdeztük Bán Jánostól.
- Meglepett, persze, hiszen ahogy az első három kötet, úgy a negyedik is csendben, reklámok nélkül jelent meg. Úgy tűnik, hogy a Hunyadi-könyveknek az olvasók a legfőbb marketingesei. Sokan azért olvasták el, mert barátaik, ismerőseik ajánlották nekik. Ennél pedig nincs jobb reklám. Az olvasók lelkesedésének köszönhető, hogy híre ment a sorozatnak, és a korábbi köteteket félévente, évente újra kell nyomni.

- A hadak villáma 1438 nyarától 1440 végéig követi nyomon Hunyadi életét. Ilyen léptekben haladva mekkora lesz a teljes regényfolyam?
- A teljes sorozat nyolc kötetből áll. Most járunk a történet közepén, azokban a meghatározó években, amikor kiderül, hogyan lesz az "egyszerű" katonából az ország sorsáért felelősséget vállaló kormányzó.

- A naturális csatajenetek és az erotikus jelenetek a negyedik kötetben is fontos szerepet játszanak. Nem enged azoknak a kritikáknak, amelyek kifogásolják ezeket? 
- Az volt a célom, hogy a sorozat hűen tükrözze a valódi középkori életet. A nyolc kötet szándékaim szerint olyan tablót fest a középkori Magyarországról, amelyet leginkább Robert Merle Francia históriájához tudnék hasonlítani. Egyszerre történelmi kalandregény, életrajzi sorozat és családregény, amely valós történelmi eseményekre és személyiségekre alapozva bemutatja a béke és a háború mindennapjait, az emberek életmódját, szokásait. Azt szeretném, ha az olvasó úgy érezhetné, maga is részese az eseményeknek. Mintha maga is ott lenne Visegrádon, a palota folyosóján, amikor elosonnak mellette a koronatolvajok, mintha ott lenne a csatamezők véres forgatagában, vagy a királyi udvarok báltermeiben. Fontos, hogy a történelem lapjairól ismert figurák az olvasó személyes ismerőseivé váljanak. Ha a közönség érdeklődése kitart, a Mátyás korát feldolgozó kötetekkel a teljes magyar középkort bemutató, epikus regényfolyammá egészülhet ki a sorozat.

- A korábbi kötetek egyik tanulsága, hogy a magyar történelem eseményei időnként a legmerészebb írói fantáziát is túlszárnyalják. A Hadak Villámában vannak olyan történetek, amelyekre kutatásai során bukkant rá, és önt is meglepték, hogy valós eseményekről van szó?
- Millió apró részletre bukkanok, amit elképesztően érdekesnek találok. A korona elrablásának története például lenyűgözött: szerencsére a tolvajok egyike, Kottannerné, a királynő komornája megírta visszaemlékezéseit. A maga nemében krimiszerűen feszült jelenetek beépültek a negyedik kötetbe. Igaz, az biztosan sokakat meglep majd, hogy a regény szerint ki volt a korona valódi tolvaja, akit Kottannerné sem mert megnevezni. Ismét felbukkan a Drakulaként ismert Vlad Dracul, akit román történészek előszeretettel állítanak be keresztény hősként. A Hunyadi negyedik kötetében a valóságnak megfelelően, a törökök oldalán, a keresztények ellen harcoló alakként jelenik meg.

- Filmszerűen részletes leírásokat olvashatunk a fontosabb események helyszíneiről. Mennyi ebből az írói fantázia?
- Ritkán van rá szükség, mert a valóság elég fantasztikus önmagában. A helyszínek egy részének, Visegrádnak, Budának a megírásához sok korabeli leírást használtam. Az aldunai várrendszer esetében oyan szakértők is segítettek, akik évtizedek óta foglalkoznak többek között Nándorfehérvár, vagy Visegrád részletes feltérképezésével. Magyar és szerb szakemberek számítógépes technikával rekonstruálták ezeket a helyszíneket.

- A kiemelt filmtervek között két Hunyadi-forgatókönyvről is hallani lehetett az utóbbi időben. Van kapcsolat a forgatókönyvek az ön regénysorozata között?
- Az egyik Hunyadi-forgatókönyv a regényciklusom alapján készült, sőt, ennek társszerzője is vagyok. A történelmi kalandfilm drága műfaj, reálisan végiggondolva, kicsi az esély arra, hogy sikerül külföldi és hazai tőkéből összegyűjteni a megvalósításhoz szükséges pénzt. Pedig meggyőződésem, hogy nagy szükség lenne rá.


(Megjelent: Petőfi Népe, 2010. 11. 09.)
 1.

Hunyadi
A hajnalcsillag fénye

Bán Mór nem kisebb célt tűzött ki maga elé nagyszabású történelmi regénysorozatával, mint hogy színes, mozgalmas tablóba foglalja a Hunyadiak dicsőségben és tragédiákban egyaránt bővelkedő korszakát. Az utolsó keresztes hadjárat véres bukásának idején került a világtörténelem színpadára a Hunyadi család. A havasalföldi kun kenézek leszármazottai vérrokonuk, Vlad fejedelem rettenetes bosszúja elől menekülnek Erdélybe, ahol Zsigmond magyar király szolgálatába álltak...


2.

Hunyadi
Az üstökös lángja

Ezernégyszázharmincegy. Miközben a Magyar Királyságot északon a huszita seregek dúlják, sorra megfutamítva Zsigmond király hadait, délen pedig a török terjeszkedése a Bizánci Császárság végóráit vetíti előre, Hunyadi János uralkodója kíséretében előbb Nürnbergbe, majd Milánóba kénytelen utazni. Zsigmond karnyújtásnyira került áhított céljától, a Német-római Birodalom császári koronájának megszerzésétől, és a birodalmi politikai játszmák részeként a milánói Visconti herceg rendelkezésére bocsátja Hunyadit és csapatát a Velence ellen folytatott háborúban...


3.

Hunyadi
A csillagösvény hídja

Zsigmond király halála után a gyengekezű Habsburg Albertre száll a Szent Korona. Személye megosztja a magyar nemességet, és a cseh trónért is hadba kell vonulnia a lengyel uralkodó ellen. A csehországi hadjáratra ígéretéhez híven elkíséri Albert királyt Hunyadi János is, pedig nagyon nagy szükség lenne rá birtokain és Erdélyben: jobbágyai elégedetlenkednek, a városokat és a falvakat török portyázó seregek dúlják, és Hunyadvár is közvetlen veszélybe kerül - benne Szilágyi Erzsébettel és a hétéves Hunyadi Lászlóval...


4.

Hunyadi
A hadak villáma

Zsigmond király halála után a gyengekezű Habsburg Albertre száll a Szent Korona. Személye megosztja a magyar nemességet, és a cseh trónért is hadba kell vonulnia a lengyel uralkodó ellen. A csehországi hadjáratra ígéretéhez híven elkíséri Albert királyt Hunyadi János is, pedig nagyon nagy szükség lenne rá birtokain és Erdélyben: jobbágyai elégedetlenkednek, a városokat és a falvakat török portyázó seregek dúlják, és Hunyadvár is közvetlen veszélybe kerül - benne Szilágyi Erzsébettel és a hétéves Hunyadi Lászlóval...


5.

Hunyadi
A mennydörgés kapuja

Bán Mór nagyívű történelmi regényciklusának ötödik kötete a magyar történelem talán legdicsőbb, s mégis legellentmondásosabb korszakának egyik kulcsfigurája, Hunyadi János szerepét mutatja be a Habsburg Albert király halálát követő kettős királyválasztás széthúzástól terhes éveiben. Ezernégyszáznegyven. A Szent Korona elrablását követően vészterhes idők köszöntenek a Magyar Királyságra. Rövid időn belül két új királyt is megkoronáznak Székesfehérvárott: egy néhány hetes csecsemőt, és a tizenhat esztendős lengyel Ulászlót. Az ország kettészakad, s a pártok között véres polgárháború robban ki. Hunyadi Jánosnak is el kell döntenie, melyik oldalra áll. Ám miközben a magyar főurak egymás ellen kelnek hadra, egymás birtokait prédálják, Murád szultán kihasználva a zűrzavart, hatalmas sereggel indul meg, hogy elfoglalja a Magyarország kapujának tartott Nándorfehérvárt. A bárók nem küldenek felmentő sereget, egyedül Hunyadi siet a szorongatott erőd megsegítésére...
© 2011 Hunyadikonyv.hu | All Rights Reserved