Férgek zsírja


oltás, ha férgek vannak

Férgek falták fel az ősállatok csontjait A gyökérszerű szöveteket növesztő lények felolvasztották a csontokat, mielőtt azok fosszilizálódhattak volna. Különleges képességgel rendelkeznek az aprócska csontevő férgek, amelyek a tenger mélyén található bálnacsontvázakat és más csontokat egyaránt használják lakhelynek és tápláléknak: savat bocsátanak ki, így oldják fel a csontokat.

férgek zsírja férgek előkészítése terhes szukák számára

Sok mindent megtudtunk róluk az elmúlt tíz évben, ám az egyik legérdekesebb kérdés maradt, hogy miként hatolnak be a csontba, és hogyan veszik fel a tápanyagokat" — magyarázta Sigrid Katz kutatásvezető, az amerikai Scripps Oceanográfiai Intézet és a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i intézményének munkatársa.

Az Osedax nemzetségbe tartozó férgeket, amelyek hossza centiméter, ben fedezték fel bálnatetemeken. Ez a férgek zsírja meglepő helyeken lelhető fel, rokonaik a tengerek szélsőségesen forró férgek zsírja savas hidrotermális árkaiban is megélnek. Az Osedax féregnek nincs szájnyílása és bélrendszere, a tápanyagaként szolgáló csont megemésztését a velük társult baktériumok segítik.

férgek 3 éves gyermekeknél

Azt már korábban is tudták a kutatók, hogy ezek a férgek és baktériumaik a férgek zsírja lakhelyet nyújtó csontban lévő kollagént és zsírt fogyasztják el. Az azonban rejtély volt, hogy a férgek miként képesek behatolni a mi történt a galandféreggel, hogy hozzáférjenek táplálékukhoz. Testük egyik része féregszerű, másik része pedig leginkább egy gyökérre hasonlít: ez utóbbi jut be a csontba, holott nincs olyan része, amely képessé tenné a mechanikus behatolásra, a csont átfúrására.

A szakemberek férgek zsírja a kémiai behatolás, a feloldás jeleit keresték, és a féreg különféle szöveteiben savat kiválasztó enzimek után kutattak. Megállapították, hogy egyfajta enzim, egy protonpumpa bőségesen megtalálható a féreg gyökereiben.

férgek zsírja gyógymódok a paraziták tisztítására